logo


Začetek Medijsko središče

Piškotki

Naša spletna stran za boljše delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate da na vaš računalnik naložimo piškotke?

Več o tem

Medijsko središče PDF Natisni E-pošta

 VEČER, četrtek, 27. oktober 2016

 

Vzgajamo "selfi" generacijo

 

V Svetovalnem centru Maribor opažajo porast učnih in vedenjskih težav pri otrocih in mladostnikih. Starši in učitelji se čutijo nemočne.

 

"Vzgajamo ‘selfi‘ generacijo, ki je vse bolj usmerjena nase in jo skrbi le, koliko všečkov bo dobila na družbenih omrežjih. To izključuje empatijo, torej umanjka skrb za sočloveka," na porast narcisizma opozarja direktorica Alenka Seršen Fras , ko povzema lanska opažanja sodelavcev v Svetovalnem centru za otroke, mladostnike in starše Maribor. Lani je tim enajstih strokovnih sodelavcev obravnaval 2200 posameznikov iz Maribora in okoliških občin. Pri svetovanjih učencem osnovnih šol, ki se med šolanjem ali na poti odraščanja znajdejo v stiskah, staršem, ki se soočajo z vzgojnimi dilemami ali težavnimi odnosi v družini, ter delavcem vrtcev in šol pri otrocih zaznavajo vse več duševnih stisk in vedenjskih motenj. A ne le to, te težave se selijo v vse zgodnejše razvojno obdobje. "Tudi pri nas so trendi v skladu s svetovnimi. V Veliki Britaniji in ZDA opažajo, da ima že en od petih otrok in mladostnikov težave na področju duševnega zdravja," navaja direktorica.

Posledice neučinkovite vzgoje

V centru se ukvarjajo z mladostniki, ki bi morali imeti prepoved približevanja staršem, s šestletniki, ki imajo v družini največjo moč ... "O vzgoji se premalo javno govori, za kar smo odgovorne tudi strokovne službe same, ki bi morale opozarjati na posledice neučinkovite vzgoje. Na pojavnost nekaterih nevrobioloških motenj vzgoja sicer nima vpliva, je pa izjemno pomembna pri obvladovanju in razvoju težav. Starši gotovo niso edini, ki morajo opraviti svoj del, so pa izjemno pomembni v prvih šestih letih razvoja, ko morajo otroka naučiti nekaj pomembnih življenjskih lekcij. Denimo, da za nekaj časa pozornost usmeri tudi na tisto, kar ga ne zanima, da odloži zadovoljstvo, da zmore potrpeti, da ni vedno na prvem mestu in da mora upoštevati tudi želje in potrebe drugih," razlaga Seršen Frasova, "v času hitrih družbenih sprememb, morda tudi boju za preživetje, se vsi starši ne znajdejo dobro. Laže je tudi izpolniti otroške želje, a teh ne smemo enačiti s potrebami otrok. Pretirano jih tudi ščitimo, s tem pa jim delamo škodo."
Kako pa se na šolah spopadajo s tem? "Zelo različno. Imajo tudi različno usposobljen kader. Tam, kjer se o težavah odprto pogovarjajo in jih skušajo reševati, se tudi kmalu odpravijo. Dejstvo pa je, da v šolah čutijo tudi nemoč, da nimajo dovolj strateških načinov za ukrepanje. Ključ je v sodelovanju vseh - staršev, učiteljev, strokovnih sodelavcev in tudi naših, če je potrebno," odgovarja predstavnica svetovalnega centra.

Vsi ne pridejo do pomoči

Zaradi vse več obravnav in ob nespremenjeni kadrovski zasedbi v njihovi ustanovi se podaljšujejo čakalne dobe za obravnavo. K njim namreč prihajajo tudi družine, ki jim v zdravstvenih institucijah in centrih za socialno delo ne zmorejo pomagati. "Menimo, da veliko otrok in mladostnikov v širši regiji nima dostopa do ustrezne pomoči na področju duševnega zdravja in da obstaja tudi nevarnost medikalizacije otroštva. S tabletami se zdravijo simptomi, nihče pa se ne ukvarja s problemom. Samomorilnost, samopoškodovanje, vedenjske motnje, to so težave, ki jih je treba obravnavati. Na našem območju so sicer štirje pedopsihiatri, drugod je stanje slabše. Toda tudi tukaj se moramo dogovoriti, ker imamo že mi veliko primerov, ki bi jih moral obravnavati še kdo," na nujnost okrepitve mreže svetovalnih centrov oziroma pomoči tudi po zdravstvenih domovih, opozarja Seršen Frasova. Ob tem doda, da to ne sme biti le odgovornost lokalnih skupnosti, ki financirajo svetovalne centre in zdravstvene domove, ampak tudi države.

Članek se nahaja na povezavi:

http://www.vecer.com/vzgajamo-selfi-generacijo-6269752

 

Naročanje

Obveščamo vas, da je odslej možno naročanje na novi mobilni telefonski številki 040 / 83 21 05 kot tudi na dosedanji stacionarni številki 02 234 97 00 od ponedeljka do četrtka med 8. in 12. uro.

E - gradiva

 

 

 

 

moja starsa naslovnica

Ekran Naslovnica

Anksioznost naslovnica 

Dispraksija naslovnica 

NSUT naslovnica 

Disgrafija naslovnica 

ODS

 Moj otrok noče v šolo

branje NASLOVNICA      supervizija NASLOVNICA         jeza NASLOVNICA

brošura pot starsevstva naslovnica

vzgoja naslovnica

brošura digitalni svet naslovnica

scomsm mat e naslovna

 

 

 

 


Copyright © 2010 Svetovalni center za otroke, mladostnike in starše Maribor. Postavitev strani: Sončna pot d.o.o., Maribor.